Varför är massage bra?

Hem / Varför är massage bra?

Massage är inte bara en skön avslappningsmetod, den har också en rad positiva effekter för både kropp och själ. I en hektisk vardag samlas stress och spänningar i kroppen och kan göra att vi känner oss trötta och utmattade. Då kan en stund med massage vara precis vad vi behöver då det kan minska nivåerna av stresshormonet kortisol.

Fördelar för kroppen

Det är inget nytt att massage är bra och har goda effekter på vår kropp och mående, främst för att hjälpa oss att stressa ner. För kroppen har det även en rad andra fördelar:

 • Ökad blodcirkulation: Massage stimulerar blodcirkulationen vilket kan leda till förbättrad syresättning och näringstillförsel till muskler och vävnader. Detta kan lindra smärta och stelhet, och främja läkning av skador.
 • Minska eller lösa upp spänningar: Med hjälp av massage kan spänningar i musklerna minskas eller lösas upp helt. Det gör oss mer rörliga och flexibla.
 • Agera som smärtlindring: Massage kan vara effektivt för att lindra smärta från olika tillstånd som huvudvärk, ryggsmärta och ledvärk.
 • Förbättrad sömnkvalitet: Om du lider av sömnsvårigheter kan massage hjälpa dig att slappna av och stressa ner. Att inför natten ha en avslappnad kropp, utan några tecken på stress, har positiva effekter på sömnen.

Gör gott för din mentala hälsa

Om kroppen mår bra av massage, så mår vår mentala hälsa minst lika bra av denna beröring som får oss att bli lugna i en stressig omgivning.

 • Reducera stress: Det kan vara ett effektivt sätt att hantera stress och ångest. Den kan hjälpa till att sänka blodtrycket, hjärtfrekvensen och kortisolnivåerna – kroppens stresshormon.
 • Ökad avslappning: Massage kan hjälpa dig att slappna av och frigöra endorfiner – kroppens naturliga smärtstillande och humörförbättrande hormoner.
 • Ökat välbefinnande: Förbättra ditt humör och din energinivå genom regelbunden massage. Det kan ge dig en generell känsla av välbefinnande.

Massage kan vara en värdefull del av en hälsosam livsstil, oavsett om du vill lindra smärta, stressa ner eller bara njuta av en stund av avkoppling.

Visste du att:

Stresshormonet kortisol, även kallat hydrokortison, är ett hormon som produceras i binjurarna. Det är en viktig del av kroppens flykt- och kamprespons vilket aktiveras när vi utsätts för stress. Kortisol har en rad olika funktioner i kroppen, bland annat så höjer det blodtrycket och hjärtfrekvensen, frigör lagrat socker i blodet, minskar aptit och stör sömnen. Allt för att vi som människor ska vara redo och alerta om fara skulle uppstå. I dagens samhälle har det istället blivit något som gett negativa effekter på vårt mående. Förhöjda kortisolnivåer under en längre period kan påverka oss på följande sätt:

 • Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Försvagat immunförsvar
 • Viktökning
 • Sömnsvårigheter
 • Depression och ångest

Om du misstänker att du har problem med dina kortisolnivåer finns det hjälp att få. Du kan till exempel börja med att ta ett prov för att undersöka dina hormonnivåer. Kontakta därefter din vårdcentral för vidare rådgivning.

Massage i hemmet

Det kan bli en dyr utgift att hålla kroppen och sinnet lyckliga med hjälp av regelbunden massage. Även enklare varianter kan ha god effekt om det användas kontinuerligt. Du kan först hyra massagestol och när du väl hittat en variant som du gillar finns det många prisvärda massagestolar att köpa. Har du inte plats för en stol går det att köpa massagedyna för en billigare peng hos aktörer som Jula eller Elgiganten.